"Okuyan kişi ölmeden önce binlerce hayat yaşar, okumayan ise sadece bir."

8 Şubat 2014 Cumartesi

En İyi 10 Yabancı Dizi

Not: Sıralandırma IMDb puanlarından, Emmy Ödülleri Criticslerinden ve son yıllardaki popüleritelerinden esinlenilerek oluşturulmuştur. Şahsi zevke dayalı hiçbir ekleme/değiştirme yoktur.

1. Breaking Bad (IMDb: 9,6)



Breaking Bad, ABD drama televizyon dizisidir. 50 yaşında, lisede kimya öğretmeni olan Walter White, maddi açıdan ailesinin gereksinimlerini karşılayabilmek için araba yıkamacısında ek iş yapmaktadır ancak bir süre sonra ileri derecede akciğer kanseri olduğunu ve çok kısa bir ömrünün kaldığını öğrenir. Dizide Walter White ailesine para bırakabilmek için, uyuşturucu yaptığını bir rastlantı sonucu öğrendiği eski öğrencisi Jesse Pinkman ile birlikte metamfetamin işine girer. Kimya konusunda çok başarılı işlere imza atmış öğretmen ile uyuşturucu piyasasını iyi bilen eski öğrencisi, yüksek kalitede ve saflıkta metamfetamin üreterek uyuşturucu ticaretine başlarlar. 

2. The Wire (IMDb: 9,4)



Dizi Amerika'nın Maryland eyaletinde, Baltimore şehrinde geçer. The Wire dizisi ile Baltimore'un arka sokaklarında geçen amansız uyuşturucu ve polis savaşına şahit oluyoruz. Dizide her sezon Baltimore'un ayrı bir yüzünü görüyoruz. Polis, siyaset, mafya üçgeninde geçen The Wire, senaryo ekibinde ki emekli polislerden ötürü uyuşturucu ticareti ile ilgili gerçek ve epey enteresan bilgiler içeriyor. The Wire dizisi, gerçekçiliği ve derin anlatımı nedeniyle TIME, The Guardian, Entertainment Weekly gibi dergiler tarafından değişik zamanlarda "En İyi Dizi" olarak seçilmiştir.

3. Game Of Thrones (IMDb: 9,5)



Yazların onlarca yıl, kışların ise bir ömür sürebildiği bir diyar, içten içe nifakla kaynamaktadır. Köklerini saldıkları topraklar kadar soğuk ve sert olan Starklar’ın kalesi Kışyarı’nın kuzeyinde, Yedi Krallık’ı koruyan Sur’un ardında tekinsiz güçler toplanmaktadır. Kuşkulu bir ölümün ardından kralı ve dostu tarafından saltanat makamı olan güneye çağırılan Eddard Stark kendisini Demir Taht’ı arzulayanların baş döndürücü entrikalarının arasında bulur. Dostuyla düşmanını, gerçekle yalanı ayırt edemez olan Eddard’ın ne kıyısında yürüdüğü uçurumdan, ne de Ejderkrallar’ın soyundan gelen sürgün Targaryen kardeşlerin taştan ejder yumurtalarında ve soylu atların sırtında serpilen iktidar düşlerinden haberi vardır. Kış, Starklar ve yandaşları için olduğu kadar Yedi Krallık için de uğursuz alametlerle gelmektedir.

4. Planet Earth (IMDb: 9,7)

 
Planet Earth, BBC yapımı bir doğa belgeseli dizisidir. İlk kez 2006 yılında BBC'de yayınlanan ve 11 bölümden oluşan diziyi David Attenborough seslendirmiştir. Belgesel, Türkiye'de ise 29 Eylül 2006 tarihinde itibaren NTV kanalında Levent Dönmez'in seslendirmesiyle izleyiciyle buluştu. BBC One kanalındaki ilk gösteriminde 8,7 milyon kişinin seyretmesiyle %32,1 izleme oranına sahip olan Yeryüzü, BBC Two kanalındaki tekrarlarında bile 3,2 milyon kişi tarfından izlenerek %15,7’lik bir izlenme payına ulaştı.

5. Sherlock (IMDb: 9,3)



Sherlock, Mark Gatiss tarafından televizyon için geliştirilen Sir Arthur Conan Doyle'ın aynı adı taşıyan romanlarına dayalı Britanya televizyon dizisidir. Dizi romandan farklı olarak 2010'lu yıllarda geçiyor. Sherlock Holmes'ün kredi kartları, cep telefonu ve laptopu var, otomobil ve metroyu kullanıyor. Anlatıcımız Dr. John Watson ise alışılagelmiş şekilde kağıt ve kalem kullanarak hatırat yazmıyor, bir blog adresi var ve düzenli olarak oraya yazılar gönderiyor

6. Doctor Who (IMDb: 8,9)



Doctor Who BBC yapımı İngiliz bilim kurgu televizyon dizisidir. Dizi; Doktor olarak bilinen, zamanda yolculuk yapan insansı dünya dışı yaratık olan Zaman Lordu'nun maceralarını anlatmaktadır. Doktor, dışarıdan 1950'lerden kalma bir polis kulübesi gibi görünen TARDIS adındaki bilince sahip ve zamanda yolculuk edebilen bir uzay gemisi ile evreni araştırır. Doktor, yardımcıları ile beraber uzay ve zamanı keşfeder, sorunları çözer, yaratıklarla yüzleşir ve tarihe yapılan müdahalelere engel olur.


7. Dexter (IMDb: 9,1)



Öldürme arzusu dışında insani duygulardan yoksun doğan Dexter, ahlaki değerleri olan bir seri katil: Sadece yasaların elinden kaçmayı başaran canileri öldürüyor. Üç yaşında öksüz ve yetim kalan Dexter, bir polis tarafından evlat edinilmiş. Yeni babası, Dexter’ın karakterindeki karanlık tarafı çok geçmeden fark etmiş ve onun önü alınamayan şiddet arzusunu, insan öldürenleri öldürmeye kanalize etmesini sağlamış. Bunun sonucunda Dexter, hem seri cinayet işleyenleri hem de kanundan yakasını kurtaran diğer katilleri kendine hedef olarak seçmeye başlamış. Dexter Morgan içindeki müthiş öldürme arzusuna karşın, günlük hayatta insanlarda hayli sakin, iyi huylu ve kendi halinde bir adam izlenimi bırakıyor. Sempatik görünümü sayesinde, kimse onun böyle bir “karanlık tarafı” olabileceğinden şüphelenmiyor: Sevgilisi Rita da, kız kardeşi Debra da, patronu da... Sadece mesai arkadaşı Doakes, onda bir tuhaflık olabileceği hissine kapılıyor.

8. Death Note (IMDb: 9,0)



Yagami Light, üniversite giriş sınavlarına hazırlanan bir lise son sınıf öğrencisidir. Light (Raito), Japonya'nın belki de en yetenekli ve zeki öğrencisi olmasına rağmen, yaşadığı dünya ona tat vermemektedir. Her gün gittikçe artan suç oranı ve adalet sisteminin çökmüşlüğü, onun için bu dünyayı daha da anlamsız ve çürümüş kılmaktadır. Bu yüzden de, hiç bir şeyde anlam görmemektedir. Light, bu buhranlarını kendi içinde yaşarken, ders sırasında bir defterin gökten düştüğünü görür. Okul çıkışı elinde olmadan defterin düştüğü yere yönelir. Defterin üstünde 'Death Note' yazmaktadır. Defteri yerden alıp incelediğinde hiç de inanacağı şeylerle karşılaşmaz. 'Bu deftere ismi yazılan insan ölecektir.' Nedenini kendi bile bilmeden, defteri alıp evine döner. Evde haberleri izlerken, bir adamın bir anaokulundaki öğrencileri ve öğretmenleri rehin aldığını izler. Defterin gerçekliğini test etmek için rehin alan adamın adını deftere yazar. Ve 40 saniye sonra adam ölür. Defterin gerçekliği karşısında şaşkına dönen Light, kendi ideal dünyasını yaratmak için diğer suçlulara yönelecektir. Ama ya dünya onun varlığını öğrenip peşine dünyanın en iyi dedektifi L'i takarsa?

9. Rome (IMDb: 9,0)


Yıl M.Ö. 44. Julius Sezar suikasta kurban gitmiştir ve iç savaş Cumhuriyet’i tehdit etmektedir. Sezar''ın ölümünün oluşturduğu boşluk için egolar çatışmakta ve birçok kişi boşalan koltuk için şavaşmaktadır. Acımasız ve ihtiraslı Mark Anthony gücüne güç katmak için, Atia’ya yaklaşır fakat Sezar’ın tek varisi olan, Atia’nın kurnaz oğlu Octavian’ın engeline takılır. Komplocu Brutus onu katil gibi gösteren karmaşadan kutulmanın yollarını araken annesi Servilia kendi başına ölümcül planlar yapmaktadır. Bu arda Titus Pullo, arkadaşı Lucius Vorenus’u yaşadığı kişisel trajediden dolayı içinde düştüğü karanlıktan kurtarmanın yollarını aramaktadır.

10. Friends (IMDb: 9.0)



Friends, New York'ta yaşayan 20'li yaşların sonları ila 30'lu yaşların başlarındaki üçü kadın, üçü erkek, altı kişilik bir arkadaş grubunun yaşamları ile ilgilidir.


En bayıldığım ilk üç dizi de (hatta tek üç dizi) bu listenin içindeler. Breaking Bad, Sherlock ve Game of Thrones şu ana kadar izlediklerim arasında kesinlikle en büyüleyicileri. Listedeki her diziyi izle(ye)medim ancak onları listeye koymam için de bir izleme ihtiyacı duymama gerek olduğunu düşünmüyorum, hepsi en iyi puanları almış, ödüllere doymuş, bazıları Guinness Rekorlar Kitabı'na bile girebilmiş yüksek kalitede ve seyirciyi sonuna kadar tatmin etmeyi başarabilen diziler. Eğer yeni bir diziye başlamak istiyorsanız ve hiçbir şekilde pişman olmak istemiyorsanız, listedeki dizileri tür bakımından kendinize göre sınıflandırabilir ve herhangi birini seçebilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir!