Henüz sevdiğimi yeni keşfettiğim bi' tarz pastel boya. Hepimiz çocukluğumuzda bu boyayı kullandık ancak profesyonel alanda kullanmak çok ayrıntı ve değişik teknikler gerektiriyor. Eğer ilginiz varsa, umarım hazırladığım bu küçük rehber size yardımcı olur.
1 Kağıdın üzerine kurşunkalemle, çizgileri açık renkte bırakarak soluk bir taslak çizilir. Gölgelendirme yapılmaz; ana hatlar ince ama belirgin olmalıdır.
2 Seyrek ve keskin darbelerle ilk pastel boya katmanları uygulanır. İstek üzerine kağıda protein bazlı sabitleyici püskürtülebilir. Bu pastelin bulaşmasını önleyen yumuşak bir solüsyondur.
3 Kağıdın üzerine, aynı seyrek ve keskin darbelerle başka bir pastel uygulanır. Bu uygulamaya renk katmanı yaratmak denir. Boyaları seyrek ve coşkulu darbelerle uygulayarak yumuşak ve belli belirsiz sınır çizgileriyle yakınlık ve hareket izlenimleri bırakabilirsiniz.
Tüyo:
Pastel boyaları farklı şekillerde tutarak uygulayabilirsiniz. Boyanın kenarı sürtüldüğünde geniş renk öbekleri yaratılabilir.
← Elsie Cassat, 63x52,1 - kağıt üzerine pastel boya
Pastel boyalarla yaratılabilecek birçok efekt vardır: harmanlamak, çapraz çizgiler çekmek ve doku yaratmak gibi. Benim gösterdiğim teknik renklerden katman yaratmak için kullanılıyor. Ayrıca daha fazla pastel boya örneği için bkz:
-Edgar Degas
- Stanislaw Wyspianski
-Daniel Greene (Ödüllü)
- Stanislaw Wyspianski
-Daniel Greene (Ödüllü)
*Yakında: Yağlı boyayla nasıl resim yapılır?